Bahan-bahan
150 gram isi ayam (direbus)
1.5 inci halia (diracik halus)
3 ulas bawang merah (diracik halus)
1 batang serai (diketuk)
4 sudu besar cili boh
5 helai daun limau purut (disiat-siat)
6-7 biji cili padi (diketuk)
kubis bunga
kacang panjanglobak merah
kicap cap kipas udang
sos tiram
sedikit garam
Cara-cara
1 Isi ayam direbus dalam 7-8 minit dengan kuantiti air yang sederhana untuk dapatkan stok.
2 Tumis halia, bawang merah dan serai hingga garing dan berbau harum. Masukkan cili boh, kacau hingga wangi. Kemudian masukkan kicap dan garam secukup rasa.
3 Masukkan isi ayam yang telah direbus dan stok ayam ke dalam bahan yang ditumis, (kalau suka kuah pekat tambah dengan tepung jagung). Kacau dan biar selama 2 minit. Isi ayam boleh diganti dengan udang atau sotong.
Tengah sibuk. Tak sempat nak snap gambar |
4 Masukkan daun limau, cili padi, kubis bunga, kacang panjang dan lobak merah. Kalau tak ada, boleh diganti dengan sayur yang sesuai. Akhir sekali masukkan sos tiram. Kacau hingga sebati.
Lobak merah terlupa beli. Belasah je apa yang ada |
No comments:
Post a Comment